Zo verzorg je je kitten het best

Kittens zijn leuke en schattige diertjes die voor een hele hoop levendigheid in huis zorgen. Maar voordat je een kitten neemt, is het belangrijk dat je een aantal dingen bij jezelf afvraagt: heb je de juiste spullen in huis voor een kitten? Heb je genoeg ruimte? Wat weet je allemaal van kittens? Hoe train je ze en wat voor voeding hebben ze eigenlijk nodig? Zorg ervoor dat voordat je een kitten neemt, je weet wat je in huis haalt. Doe onderzoek online naar kittens of vraag naar informatie bij een dierenasiel in je buurt.

Spullen die je moet kopen voordat je de kitten zelf koopt

Voordat je je nieuwe maatje z’n nieuwe huis laat zien, is het belangrijk dat je de juiste spullen hebt voor je kitten. Doe ook hier onderzoek naar online of laat je informeren door specialisten. De spullen en de voeding die je nodig hebt kan namelijk ook afhangen van het soort kat dat je neemt. Spullen die je sowieso in huis kan gaan halen zijn: een kleine krabpaal, waar je kitten aan kan krabben, een kattenbak met vulling (tip: zet deze niet in de woonkamer) en genoeg etensbakjes en drinkbakjes. Het is ook belangrijk dat je voor de juiste voeding voor je kitten zorgt. Als je je kitten niet de juiste voeding geeft, kan dit ervoor zorgen dat je kitten niet goed gaat groeien, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar meer over voeding komt later in deze tekst.  

Als laatste heb je ook een aantal speeltjes nodig voor je kitten. Deze speeltjes hoeven niet heel duur te zijn, maar zorg ervoor dat je de speeltjes kan afwisselen. Ruim de speeltjes die je op dat moment niet aan je kat geeft goed op. Het liefst op een plek waar je jonge kat er niet bij kan. Bij deze speeltjes kan je denken aan een speelmuis, een wc-rolletje, een tunnel of een balletje. 

Voorbereidingen die je moet treffen voordat je de kitten in huis haalt

Zorg ervoor dat je huis ‘kittenproof’ is. Dat houdt dus in dat je alle losse kabels opbergt (hier kunnen ze namelijk in verstrikt raken of ze kunnen er op gaan kauwen), breekbare objecten buiten hun bereik legt (zo kunnen ze deze niet per ongeluk stukmaken) en controleert of je planten niet giftig kunnen zijn voor je kitten. 

Voeding speciaal voor kittens

Kittens eten wat anders dan oudere katten. Voeding van kittens zit vol met mineralen, eiwitten, vitamines en calorieën zodat ze goed kunnen groeien. Ook wordt hun immuunsysteem door het juiste voer beter. Een merk voedsel waar je naar zou kunnen kijken is Royal Canin kitten. Zij hebben verscheidene soorten voedsel speciaal voor verschillende soorten kittens. Zo is er voedsel voor verschillende rassen, voedsel voor verschillende groeifases, voedsel voor gesteriliseerde kittens, kittenmelk, en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je weet wat je kitten precies nodig heeft voordat je op zoek gaat naar de juiste voeding, want dat scheelt een hoop tijd.

 

En tot slot

Kittens vinden het ook leuk om een speelmaatje te hebben van hun eigen leeftijd. Denk er daarom eens over na of je niet heel toevallig twee kittens wilt in plaats van een. Maar hoeveel kittens je ook kiest, zorg ervoor dat je ze genoeg aandacht en liefde geeft. Veel plezier met je nieuwe huisdier!