Dit heb je nodig als je een kitten in huis neemt

Katten zijn leuke beesten en het is dan ook hartstikke leuk om een kitten in huis te nemen. Als je een kitten gaat kopen, is het belangrijk dat je een aantal spullen in huis haalt. In dit artikel praten we je even door de belangrijkste spulletjes heen, zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid op je nieuwe kitten.

Wat handig is om te weten

Net zoals een hond, kun je een kat heel goed alleen houden. Een kitten hoeft dus niet per se een vriendje te hebben. Wanneer je een kitten gaat kopen, is het belangrijk dat je goed oplet dat de kitten niet te jong is om mee te nemen. Wettelijk gezien mogen kittens vanaf zeven weken worden verkocht, maar het beste is om pas een kitten te kopen na negen of tien weken. Laat je kitten vervolgens ook even goed nakijken en zoek een goede dierenarts voor je kitten. Zo weet je zeker dat je kat gezond aan zijn nieuwe leven begint.

Kattenbak

Een kattenbak is natuurlijk erg belangrijk als je een kitten neemt, je wilt immers niet dat je kat zomaar overal zijn behoeften gaat doen. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat je de kitten leert dat hij de kattenbak gebruikt. Laat daarom de eerste weken de deksel van de kattenbak af, zodat de kitten de kattenbak duidelijk kan zien. Als de kitten de kattenbak dan eenmaal gewend is, kun je de deksel er terug op zetten.

Kattenluik

Katten zijn avontuurlijk dieren die graag buiten zijn. Wil je dat jouw kat ook naar buiten kan en woon je in een veilige buurt waar dit ook kan, koop dan een kattenluikje voor in de deur. Je kat krijgt zo de kans om lekker te bewegen en de omgeving te ontdekken. 

Voerbak

Dat je een voerbak voor je kitten moet kopen, is natuurlijk vrij logisch. Het is immers belangrijk dat je kitten zijn eigen plekje heeft om te eten. Zorg ervoor dat je kitten altijd voldoende water heeft en geef de kitten de hoeveelheid voer die wordt aangeraden door de dierenarts. Er is speciaal voer voor jonge kittens waarmee je katje de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Speeltjes

Een kitten is speels en actief. Dat is ook nodig, want spelen zorgt voor een goede ontwikkeling van de kat. Zorg er daarom voor dat je genoeg leuke speeltjes in huis hebt om je kitten mee te vermaken en speel dagelijks een uurtje met je katje. 

Een slaapplek

Naast spelen, houden katten van slapen. Een kat slaapt gemiddeld zo’n 16 uur per dag en dan is het natuurlijk fijn voor je kat als hij een fijne slaapplek heeft. De comforttemperatuur (de omgevingstemperatuur waarbij een kat zit comfortabel voelt) ligt bij een kat wat hoger dan bij een mens. Kies daarom voor een zacht, comfortabel slaapplekje op de plek waar de zon door het raam valt, of boven de radiator.